Valpreventie in Rijpelberg

Valpreventie in Rijpelberg
Veilig bewegen in en om uw huis
 
Bent u 65 jaar of ouder en woont u nog thuis in Helmond? En bent u bang om te vallen of valt u wel eens? Zowel binnen- als buitenshuis zijn er veel situaties waarbij u lelijk kunt vallen. U kunt in uw wijk deelnemen aan het valpreventieprogramma. Zelfstandig wonen en onbezorgd de dagelijkse dingen blijven doen, zoals een boodschapje, een rondje fietsen of een familiebezoek. Dat willen we allemaal. Naarmate we ouder worden, kan dit steeds lastiger worden. Een goede gezondheid helpt hierbij. Blijf ook langer fit en neem deel aan het gratis valpreventieprogramma.
 
Informatiebijeenkomsten in de wijk
Het valpreventieprogramma start met informatiebijeenkomsten bij u in de wijk. Voor Rijpelberg vinden de bijeenkomsten op donderdag 10 oktober van 15:30 uur tot 17:30 uur en op dinsdag 15  oktober van 15:30 tot 17:30 uur plaats in wijkhuis de Brem, Rijpelplein 1. Tijdens deze bijeenkomst krijgt u informatie over allerlei onderdelen die invloed kunnen hebben op vallen. De onderdelen die besproken worden zijn: risico’s in en rondom het huis, medicijngebruik, een slechte houding en schoeisel en de voedingskeuze. Daarnaast wordt u gevraagd om over een Smartfloor, een vloer met sensoren te lopen, die registreert hoe u loopt. Vervolgens gaat een fysiotherapeut met de deelnemers afzonderlijk in gesprek om de eventuele valgeschiedenis en valangst te bespreken. De uitkomsten van de loopoefening en het gesprek met de fysiotherapeut geven een inschatting of de betreffende deelnemer een verhoogd valrisico heeft en of een van de  valpreventieprogramma’s voor deze persoon geschikt is. U bepaalt zelf of u daadwerkelijk deel gaat nemen. Deelname aan het programma is gratis, maar bovenal nuttig en gezellig!
 
Valpreventie trainingen
De valpreventie trainingen vinden plaats in uw eigen wijk en worden begeleid door professionals, waaronder fysiotherapeuten. Elke training heeft een eigen karakter. Tijdens de informatiebijeenkomst is al samen met u bepaald welke training het beste aansluit bij uw mogelijkheden en wensen. Bij de ene training ligt de nadruk om op een juiste wijze te leren vallen en weer op te staan, terwijl bij een andere training de nadruk ligt op balansverbetering of te anticiperen op alledaagse risico’s waaronder loszittende stoeptegels of het leren bewegen in een kleine ruimte.
 
Resultaten na valpreventie trainingen
Inmiddels zijn er al een aantal valpreventie trainingen afgerond waarbij de deelnemers begeleid werden door professionals. De deelnemers gaven na de trainingen aan dat ze zich zekerder voelen met bewegen (lopen, zitten, bukken en opstaan), meer zijn gaan bewegen, beter weten waar ze op moeten letten om een val te voorkomen, minder angstig zijn geworden om te vallen en op een veilige manier op kunnen staan na een val. Hele mooie resultaten dus waardoor de kans op een val kleiner is geworden.
 
Aanmelden en meer informatie
Bent u woonachtig in Rijpelberg Meld u gratis aan voor één van de informatiebijeenkomsten op donderdag 10 oktober van 15:30 uur tot 17:30 uur en op dinsdag 15 oktober van 15:30 tot 17:30 uur plaats in wijkhuis de Brem, Rijpelplein 1.  Ga naar www.jibbplus.nl/valpreventie en schrijf je in. Let op: VOL = VOL. Aanmelden kan ook door tijdens kantooruren te bellen naar Jibb+ via telefoonnummer 0492 – 347 071. Weten wanneer uw wijk aan de beurt is? Kijk voor meer informatie op www.jibbplus.nl/valpreventie.